Nombre de la entidad: Azimut 360 SCCL
Idioma: Catalán
Año creación: 2009
Ubicación: Barcelona
Forma jurídica: Cooperativa
Nº Socias: 4
Nº Trabajadoras: 8
Ámbito de actuación: Energías renovables
Actividad Económica:
¿Qué actividad económica? Elaboración y ejecución de proyectos de energías renovables,
en lo referente a la generación y a la distribución y gestión del consumo.
Más información: www.azimut360.coop

¿Por qué se creó?

Dar cobertura a las necesidades energéticas mediante un modelo sostenible y respetuoso con el medio ambiente y desde el ámbito de la economía social y solidaria.

¿Cuáles son los principales objetivos?

Elaboración y ejecución de proyectos de energías renovables, en lo referente a la generación y a la distribución y gestión del consumo.

Concretamente:

  • Proyectos e instalaciones de energía solar FV-C-Red
  • Proyectos e instalaciones de energía solar fotovoltaica autónoma (aislada)
  • Proyectos e instalaciones de energía eólica e hidráulica de pequeña potencia (aislada)
  • Estudios de viabilidad de implantación de energías renovables
  • Redacción, dirección facultativa y legalización de proyectos de energía solar fotovoltaica conectada a red y autónoma
  • Redacción y dirección facultativa de proyectos de energía solar térmica
  • Auditorías energéticas y asesoramiento para a la planificación energética municipal
  • Formación y capacitación de técnicos e instaladores de energías renovables
  • Promoción y divulgación de las energías renovables
  • Proyectos de cooperación internacional
  • Proyectos de eficiencia energética

¿Relaciones con movimientos sociales?

Somos miembros de la XES (red de economía social), socios de Som Energia y de Coop57 e intentamos, siempre que podemos, contratar servicios a través de la economía social y solidaria. Además, los miembros de la cooperativa participan activamente en movimientos sociales, ya sean de ámbito municipal o estatal (red para la soberanía energética, casales y ateneos populares, cooperativas de consumo, candidaturas municipalistas,…).

¿Beneficios para el entorno?

Intentamos que lo que somos se corresponda con lo que hacemos.

Como cooperativa intentamos potenciar la economía social y solidaria ya que entendemos que es posible transformar las relaciones laborales.

A través de nuestros proyectos intentamos fomentar el cambio de modelo energético para dejar de utilizar fuentes contaminantes y peligrosas y lograr un modelo renovable, eficiente, distribuido en manos de la ciudadanía.

Intentamos buscar el apoderamiento de las personas a partir de la formación y de la participación, tanto de los/las miembros de la cooperativa como de las personas a quienes les prestamos servicio.

Espacio de debate con 11 comentarios. ¿Participas?
  1. Me gustaría que nos aclaráseis la parte jurídica con respecto a la agrupación de consumos porque esto puede afectar a la replicabilidad del proyecto.
    El principal problema de la agrupación de consumos es que el titular de todos los contratos debe ser el mismo y, aún así, es complejo (pero posible).
    Si los titulares no es el mismo hasta donde yo sé la normativa lo hace inviable y, por lo tanto, este proyecto no sería replicable.
    Un saludo, y suerte!

  2. Hola Antonio,
    efectivamente, la parte más complicada de éste proyecto es la legal. Hay varias iniciativas, tanto a nivel europeo como nacional que han intentado buscar soluciones para evitar la ilegalidad, ya que la ley no está muy clara en éste aspecto. El punto más confictivo son los párrafos dónde se afirma que el usuario de la energía tiene que ser el titular del subministro así como que la energía no se puede vender a terceros, en nuestro caso estamos intentando hacer el modelo lo más replicable posible por lo que hemos optado por la Comunidad de vecinos, una agrupación que en sí misma ya cumpliría la normativa (por desgracia, siempre dependiendo de los intereses de quién lea ley), ya que por un lado no tiene entidad jurídica y por el otro son los mismos propietarios del suministro los que utilizan la energía.
    Con todo, para llevar a cabo éste proyecto hace falta sobretodo implicación social y política, para poder vencer los intereses de las grandes distribuidoras de energías, plasmadas en las leyes estatales.

  3. Hola! Molt interessant!!! Sóc fan! (a veure si ho arribo a transmetre a la propera junta de veïns). Un dubte: justament avui l’ajuntament de Barcelona anuncia la creació d’una empresa pública local productora d’energia, donant la possibilitat a les comunitats crear la seva pròpia energia renovable i, fins i tot (si ho he entès bé), “vendre” el que no gasta a la mateixa empresa. On quedeu vosaltres en aquest panorama.

    1. Hola Céline,
      en primer lloc, moltes gràcies pel teu comentari.
      Per la informació que ens ha arribat a nosaltres, l’Ajuntament de Barcelona té la intenció de utilitzat terrats publics/privats per a posar instal·lacions fotovoltaiques públiques/privades per generar part de l’energia que es consumeix a l’edifici i per vendre els excedents a la operadora municipal. La comunitat veïnal que tingues l’agrupació de consums podria formar part de la iniciativa de l’ajuntament al igual que la resta de comunitats veïnals. De totes maneres, el projecte està pensat per ser independent de la operadora elèctrica de la zona (per tant, per poder-lo desenvolupar a qualsevol lloc del territori). Es dissenyarà el sistema per produïr l’energia que pugui consumir la comunitat durant les hores de sol i durant la nit consumir l’energia de la xarxa. Els costos i estalvis es reparatiran en tots els usuaris segons l’energia consumida i la potència disponible.

  4. Molt interesant. De fet, penso que SomEnergia deuria replantearse els grans projectes de generació pròpia que costen millions de euros, tenen prou riscos de depresses per manteniment, accidents, etc, i en certa medida no acaben de donar el canvi de sortir del sistema actual dels grans línies de distribució amb les seves tb grans pèrdues de energia produïda.
    Penso que SomEnergia deuria fer seua a gran escala el vostre projecte (així com el de Bolca i el de la Agrupació de consums). Vos Imagineu quantes petites instalacións es podrien fer a la ciutat amb els millions d’euros que ens volem gastar en un aerogenerador i una minipressa hidràulica??!! Posiblement s’aconseguir més energia, que arribaria directament als propietaris de la comunitat de veïns, i la sobrant podria vendre-la a la resta de socis.

    Felicitats, ànim i bona sort amb el projecte!!

    PD:
    Vos deixo un enllaç del que ja es fa a Alemanya i altres països democràtics…
    https://www.technologyreview.es/energia/48958/alemania-lanza-un-servicio-de-compra-venta-de/

    1. Hola Paco, moltes gràcies per l’interès pel projecte i pel link del projecte Sonnenbatterie. Esperem treballar perquè models alternatius es puguin posar en marxa en el anys vinents al nostre territori.

  5. Hola, felicitacions i admiració per tots els altres projectes que heu fet, genial idea i tant que si, el mateix es podria fer amb la xarxa de internet en conjunt per fer-ho ben interessant a la comunitat de propietaris. Necessiteu una administradora de finques sensible a aquesta manera de fer ètica, també per que com deieu tant detalladament més amunt buscar un “paraigües legal” a la modificació de la instal-lació. L’altre dia casualment vaig llegir una contra del Periodico i la tinc aquí encara, que hi sortia una tal Ruth Arbués “administradora eco” que ha muntat una gestoria que es diu Fem Escala(Bcn), que penso els podria encantar una idea així si aconseguiu fer-ho viable, ademés una gestora us podria fer indirectament de “comercialitzadora” del projecte . Salutacions

    1. I en quant a variar el REBT en una “centralització real de comptadors” en un de sol… s’hauria de fer completament a part potser, per que fos redissenyat i projectat de nou l’edifici per que impliques variacions incomprensibles als qui volguessin entendre-ho com una escapada als impostos del terme fix de les potències contractades dels veïns. Caldria redefinir l’edifici com un “centre d’art”, “una escola o centre d’estudi”, “unes oficines amb cuina”, o “un manicomi”, el que calgui o inventar-se algun història per posar un sol comptador, un sol quadre i les derivacions als sub quadres de cada “aula, despatx, taller, cambra, estudi”.. realment un estalvi molt molt important, potser una operació costosa però que amb una derrama la comunitat podria afrontar relativament bé i gaudir i amortitzar-ho dels estalvis en molt poc temps. Penso que es una idea genial que ja s’hauria de projectar en els edificis nous.

      1. Hola Enric,
        moltes gràcies pels comentaris. Coneixem a Fem Escala, un col·laborador potencial per desenvolupar un projecte així, ens encantaria que volguessin formar-hi part.
        Respecte a la unificació de comptadors que comentaves i la definició de l’ús de l’edifici, efectivament, l’opció més fàcil és fugir de l’edifici d’habitatges i optar per un edifici comunitari (o que com a mínim es pugui dir així) però inicialment volíem justament defugir de casos particulars i aplicar la solució als casos més comuns, per afavorir a la majoria de població (un edifici amb diferents propietaris d’habitatges i amb una comunitat veïnal formada). Hem trobat, a partir d’un estudi jurídic, la comunitat de propietaris com a possible solució jurídica per dur a terme l’agrupació de consums a un edifici amb aquestes característiques i és en aquest cas on ens agradaria posar-ho en marxa perquè sigui un model a reproduir per tothom. De totes maneres, estem considerant l’opció de posar-ho en marxa a un entorn més propici mentre seguim lluitant per aconseguir-ho en l’edifici d’habitatges.

        1. Excellent! ja vec que esteu allà buscant “la clau” per fer-ho possible. Realment tot un repte només apte per craks com vosaltres. Molts ànims saluts

  6. Segueixo amb interès el vostre plantejament. Nosaltres ho pensàvem fer amb un edifici on som dues famílies veïnes i un altre comptador d’espais comuns. Crec que la solució de Comunitat de Veïns amb mesuradors de consums energètics i d’aigua individuals (Cliensol?) hauria de servir per fer un repartiment proporcional de consums i tenir tots els comptadors agrupats.
    Esperem veure quina és la manera més efectiva de poder-ho aplicar.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *