Nombre de la entidad: Som Mobilitat SCCL
Idioma: Castellano y Catalán
Año creación: 2016
Ubicación: Mataró
Forma jurídica: Cooperativa de Consumidores y Usuarios sin ánimo de lucro
Nº Socias: 480
Nº Trabajadoras:  0
Ámbito de actuación:  Movilidad sostenible
Actividad Económica:
¿Qué actividad económica? Movilidad compartida, eléctrica y con

renovables

Más información:  www.sommobilitat.coop

¿Por qué se creó?

Som Mobilitat, cooperativa de consumo sin ánimo de lucro, queremos ayudar en la transición hacia una movilidad + sostenible creando comunidad y aplicando tecnología.

Creamos la cooperativa porque pensamos que debe ser la sociedad civil organizada la que debe liderar el cambio de modelo de movilidad para garantizar que éste se oriente al bien común y no a intereses individuales y económicos.

Actualmente somos más de 500 socias y socios y queremos seguir creciendo para construir una gran comunidad de personas que queremos hacer una movilidad más baja en emisiones de CO2.

¿Cuáles son los principales objetivos?

1.- Crear una gran comunidad de socias y socios para poder avanzar juntos hacia una movilidad + sostenible

2.- Ofrecer el servicio para compartir vehículos eléctricos en todos los pueblos y ciudades. A través del móvil se puede alquilar y compartir vehículos eléctricos de la cooperativa o de los propios socios (p2p).

¿Relaciones con movimientos sociales?

Som Mobilitat trabaja con colaboradores del ámbito cooperativo y social:

  • Som Energia: contrataremos la energía de los puntos de carga
  • Arç Cooperativa: seguro de todos los vehículos compartidos propios de Som Mobilitat y para ofrecer un seguro a los propietarios que se acojan al p2p.
  • Som Connexió: telecomunicaciones móviles
  • Colectiu Ronda: asesoramiento en el ámbito fiscal y legal
  • Caja Ingenieros: cuenta bancaria.
  • Fiare y Coop57: estamos negociando la creación de un servicio financiero que ayude a la compra de vehículos por parte de nuestros socios.
  • Facto: servicios de gestoría y asesoramiento.
  • Goteo: primera campaña de micro mecenazgo para financiar el desarrollo de la plataforma

A nivel europeo estamos participando activamente en tres redes:

  • Hemos participado en la constitución y formamos parte de RESCoop Mobility, la primera red de cooperativas europeas de movilidad eléctrica (con renovables) compartida.
  • Hemos cerrado un acuerdo con Partago, cooperativa belga de carsharing eléctrico para compartir plataforma tecnológica y para crear una entidad de segundo grado que gobierne y vele por el desarrollo tecnológico. Esta entidad está abierta en todas aquellas cooperativas que quieran compartir tecnología de movilidad eléctrica.
  • Colaboramos con Ouishare movimiento mundial de personas y entidades que trabajan para dar un sentido social a la economía colaborativa.

¿Beneficios para el entorno?

Impulsando la movilidad eléctrica compartida queremos contribuir a:

  • Disminuir el tráfico de las ciudades
  • Reducir el ruido de las ciudades
  • Recuperar el espacio público para los vecinos y vecinas
  • Reducir la contaminación, que nos provoca graves problemas de salud
  • Reducir los gases contaminantes que están acelerando el cambio climático
Espacio de debate con 14 comentarios. ¿Participas?
  1. Olé amb el vídeo explicatiu i tota la xarxa de col·laboracions que heu creat en tant poc temps.

    Quan teniu previst començar a oferir el primer servei de vehicle elèctric compartit?

    Endavant!

    1. Bon dia Marc,

      El dia 1 d’abril hem començat amb cinc cotxes a Mataró. u cop tinguem rodat el servei l’objectiu és fer el salt a a altres municipis on hi han socis que s’estan organitzant per començar a impulsar un nou servei de mobilitat elèctrica. Actualment estem treballant amb persones sòcies de Barcelona, Sabadell, Caldes de Montbui, Girona, Vilanova i la Geltrú, Santa Perpètua de la Mogoda o Olot.

    1. Em sembla molt bo tot el que estan fent.
      I, en qunt al comentari sobre el llenguatge inclussiu, TAMBÉ. Tomàs, penso que el masclisme no és pas una comèdia i que si volem avançar cap a noves maneres més democràtiques de relacionar-nos cal fer-ho en tots els aspectes. La llengua és una eina dels humans i ha de avançar junt amb el pensament de la societat. Per la qual cosa hem de superar els secles de masclisme que la han marcada i desenvolupar mica en mica un llenguatje inclusiu (no masclista). Es poden fer altres propostes com fer servir només sòcies (persones). Poc a poc trobarem noves formes, però avui dia si voleu/volem sòcies ens haurem de sentir incloses.

  2. Buenas tardes, me parece un magnifico proyecto, acabo de finalizar un curso de energías renovables y me interesa todo lo relacionado con la energía verde, la eficiencia energetica y medio ambiente.
    Ya os he votado y seguramente participaré en el alquiler de coches, si es que soys de cerca de Barcelona claro…
    Un saludo y suerte!!!.

    1. Muchas gracias !

      Actualmente estamos empezando a trabajar con socios de Som Mobilitat de Barcelona para arrancar servicios de mobilidad eléctrica en Nou Barris, Sants i Poble Nou.

      Si quieres puedes subscribirte al boletín de Som Mobilitat a través de la web así podrás seguir día a día el proyecto

      Un abrazo

    2. Bon dia Celíne,

      Avancar és un projecte que neix de dalt a partir de l’aportacio de capital d’una organització amb ànim de lucre.

      Som mobilitat neix de baix. És a partir de la gent del territori que ens organitzem per treballar conjuntament per a una mobilitat elèctrica compartida. Som nosaltres que ens organitzem en grups locals per impulsar el servei amb l’objectiu de donar servei en una primera instància a les persones impulsores i en un segona a la resta de persones sòcies del municipi.

  3. Hola! M’interessa molt el vostre projecte. Em podeu explicar les diferències amb empreses con Avancar, per exemple? Gràcies!

  4. Bon dia Céline,

    A diferència d’iniciatives com Avancar és que Som mobilitat neix i s’articula des de baix. Som els socis de cada municipi que ens organitzem en grups local i junts mirem de trobar alternatives de mobilitat sostenible i/o activar un servei de mobilitat elèctrica compartida.

  5. Hola. Jo ja soc soci de som Mobilitat i volia simplement insistir a la necessitat de tindre en compte la paradoxa de Jevons o l’efecte rebot, a més de la taxa de retorn energètic (TRE), la taxa de decliu energètic i el “Peak Everything”. No sé si heu tingudes en compte aquestes variables directament, encara que indirectament esteu afavorint el canvi a un model de mobilitat compartita, amb lo que reduí l’entorn competitiu que fa augmentar la despesa energètica que explica la primera (la paradoxa de Jevons). Quant a la TRE és veritat que cada vegada els combustibles fòssils requereïxen més unitats energètiques per extraure-los, processar-los i posar-los a disposició de la persona usuària final, però malauradament encara tenen una txa prou més alta que les energies procedents de fonts netes. Quant a la taxa de decliu energètic és cert que fomenteu l’estalvi energètic per tal de que no necessitem tantes unitats energètiques per viure, però potser cal recordar que totes les fonts d’energia cada vegada donen menys unitats energètiques. Darrerament cal ser conscients també que hi ha un pic ò cènit de matèries primeres, i aixó fa que terres rares i materials com el liti per les bateries dels vehicles elèctrics siguen cada vegada més costoses d’extraure (no a soles monetària sinò que també amb més despesa de recursos naturals -lleï de retorns decreïxents- i energèticament. Per aïxó em sembla bona idea dir, parafrassejant la Plataforma per un Nou Model Energètic: “la millor unitat energètica és l aque no es consumeïx”. Per sintetitzar, millor caminar que anar en transport col.lectivitzat ó públic, millor en transport públic o col·lectivitzat que en bicicleta, millor anar en bicicleta que anar en moto ó cotxe. (Si alguna persona es sorprén de l’odre de preferència que he posat a la bicicleta que per favor miri la xerrada “La realidad de la crisis energética” de Antonio Turiel ací: https://www.youtube.com/watch?v=8x0uC_Otipo
    De fet tots els conceptes i explicacions que he portat ací venen del seu blog “The Oil Crash”: http://crashoil.blogspot.com.es/
    Per qui no el conegui és cientìfic del CSIC i estudiós de la crisi energètica, el canvi climàtic i unes altres temàtiques relacionades.
    Gràcies per llegir aquest “totxo” i endavant!

    1. Hola Enri, la nostra missió és ajudar a fer una mobilitat més sostenible a tots els socis i que qualsevol reducció en les emissions de CO2 ens fa feliç.

      Per un altre costat estem totalment d’acord amb la teva reflexió de que la mobilitat més sostenible és aquella que no es produeix, tenim el mateix enfoc que tu i així ho expresem en el nostre manifest.

  6. Hay un aspecto clave que no se si abordáis ya, y es la POSIBILIDAD VUESTRA de lograr QUE SE INSTALE O INSTALAR vosotros, con ayuda institucional, en la provincia de Barcelona, la primera ELECTROLINERA DE CARGA RAPIDA (no demasiados minutos), alimentada exclusivamente por energías alternativas. Si desafiáis a que apoyen un proyecto vuestro de ese tipo, a todas las intituciones y fabricantes de energía … a ver quien es el guapo que aguanta el coste reputacional de quedar expuesto como “obstaculizador” o “indiferente” ante la opinión pública. Por cierto, seria difícil que no fuera un proyecto rentable a no mucho tardar.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *